Tipy na krásné buxusy bez housenek zavíječe a mer zimostrázových

Jak vypadají vaše buxusy? Jsou zdravé a krásné nebo trpí zkázou housenek zavíječe zimostrázového? Nyní jsou na buxusech také dost viditelná napadení od mer zimostrázových - je to takový bílý prach, bílé tečky.. Poradíme vám, jak s obojím zatočit. 

Housenky zavíječe zimostrázového

Sázkou na jistotu je oblíbený biologický přípravek na housenky (nejen) zavíječe Lepinox Plus. Jedná se insekticid obsahující bakterii Bacillus thuringiensis. Tato bakterie produkuje protein, který působí specificky proti housenkám motýlů (zavíječ zimostrázový, obaleči, píďalky, makadlovka Tuta absoluta, černopáska bavlníková, bělásek zelný a další). Bakterie naruší trávicí ústrojí housenky a způsobí jeho ochromení. Po pozření přípravku housenka přestane během několika desítek minut žrát a během dvou dnů hyne. Tento přípravek nepůsobí na dospělce motýlů ani na jiné škůdce.

Na fotce housenka před a 48 hod po aplikaci Lepinoxu - tělíčko zčerná, přestane žrát a odpadne.

  

Mera zimostrázová na buxusech

Bílý prach, bílé tečky na buxusech jsou mery zimostrázové (dole na fotce). Poznáte je také tak, že po přejetí rukou po keřících se bílý prach vznese do vzduchu jako malé obláčky. Ale to nechcete.. Jako ochranu doporučujeme postříkat buxusy NeemAzalem. Účinná látka NeemAzalu azadirachtin vám pomůže zároveň i proti housenkám, které při žíru otráví. 

Další tipy

Menší housenky zavíječe zničí i PREV-GARD, můžete jej vyzkoušet. Dodržujte však dávkování. Neplatí, čím více, tím lépe. Rostliny byste mohli spálit při vysoké koncentraci. Výhodou PREV-GARDu je však to, že vám pomůže i v případě napadení plísněmi.

Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz.