Rady a tipy, jak pracovat s bioagens

Rady a tipy, jak pracovat s bioagens

Rozhodnete-li se zakoupit bioagens do skleníku či bytu, je dobré vědět pár následujících informací.

Biologická ochrana není tak rychlá, jako chemický postřik. Je tedy nutné počítat s tím, že první změny se mohou objevit po 7-14 dnech.

Jedná se o parazitující hmyz, který ke své reprodukci potřebuje škůdce jako jsou mšice, třásněnky, svilušky, molice aj. Po obdržení bioagens je nutná okamžitá aplikace. Draví roztoči jsou dodáváni již aktivní a jsou připraveni zaútočit na škůdce téměř okamžitě.  Parazitické vosičky jsou dodávány v pupariích – vajíčkách, je tedy nutné jejich vylíhnutí. To trvá z pravidla týden. Poté začnou klást do škůdců svoje vajíčka. Touto parazitací se zastavuje vývoj škůdců. Na rostlinách budou stále k vidění, ale uvnitř jejich těla již probíhá vývoj nového jedince. Škůdce již neškodí, a proto není třeba mít obavy, že je něco špatně.

Mladá vosičky opouští již uhynulého hostitele – škůdce po 1-2 týdnech vývoje a začnou parazitovat další škůdce, pokud ještě nějací na rostlinách jsou.

Co je ovšem nejdůležitější je včasný záchyt škůdců. Jakmile je již populace dostatečně vyvinuta, je kolikrát i pro bioagens obtížnější celou populaci zlikvidovat, nebo alespoň udržet na únosné míře.

Proto v takovém případě je vhodnější 4-5násobná dávka na m2. Také se dá před vypuštěním bioagens použít i biologický zásah insekticidem. V tomto případě se dá použít NeemAzal. Bioagens tak můžete vypustit do prostoru cca 2 dny po aplikaci postřiku.

Osvědčila se i opakovaná aplikace cca po 2-3 týdnech nové dávky bioagens, hlavně parazitických vosiček.

Tito drobní bojovníčci mají také své potřeby a určitou kapacitu, kterou jsou schopni zvládnout. Pokud jedna dravá larva je schopna pozřít za den 4–10 mšic, znamená to, že zvládne jenom tolik kolik může.

Máte-li ve skleníku závlahu, doporučujeme ji na nějakou dobu nepoužívat a zalévat ke kořenům. Silná závlahová sprcha může odplavit a znehodnotit populaci bioagens.

https://www.biocont.cz/bioagens-paraziticke-vosicky/

Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz.