Trápí Vás smutnice a třásněnky?

NOVINKA.

Oproti smutnicím, které kladou svá vajíčka přímo do substrátu a je tak snazší je hlísticemi rychleji eliminovat, mají třásněnky o něco složitější praktiky. První fází životního cyklu třásněnek je vajíčko, které se vylíhne mnohem rychleji při vyšších teplotách. Samice kladou vajíčka do tkání rostlin. Larvy, které se z vajíčka vylíhnou, se živí okolní tkání. Jednou z charakteristik tohoto hmyzu je, že z fáze kukly přechází do dospělce v půdě nebo v nižších listech. Larvy žijí v listech, ale jakmile dospějí do správné fáze vývoje, spadnou na zem nebo na nižší listy, kde žijí ve stádiu před kuklou a stádiu kukly, dokud se neobjeví dospělec s plně vyvinutými křídly, který́ je schopen reprodukce. Vývojový cyklus třásněnky od vajíčka po dospělce trvá 2 týdny. Celkem mohou třásněnky dosáhnout až 15 cyklů za sezónu.

Nemaplus® depot je výjimečný v tom, že již při setí nebo přesazování rostlin můžete preventivně zajistit eliminaci larviček jak smutnic, tak i třásněnek, které jsou schovány v substrátu a zamezit tak jejich rozmnožení. Většina substrátů je proti těmto škůdcům ošetřena ale ne vždy je to dostatečné. Jakmile substrát přijde do tepla, larvičky se začnou líhnout a množit. Proto je vhodné použít kapsle, které se postupně uvolňují a případné larvičky škůdců hlístice najdou a zahubí dříve, než napáchají větší škody.

Steinernema feltiae je v tomto typu produktu zabalena do speciální kapsle, ze které se pozvolna uvolňuje do půdy.  Kapsle je složena z tekutého jádra, kde jsou nematody, a z alginátového obalu.  V jedné kapsli je zhruba 1600 ks hlístic.

Bez názvu_1 

Mechanismus působené hlístic je stejný jako v případě přípravku nemaplus. Ovšem u tohoto produktu se prodlužuje díky kapsli životnost hlístic a tím pádem i jejich delší účinnost až na 2 měsíce. Při kontaktu s půdou / substrátem se alginátová skořápka stává během týdne propustnou a hlístice migrují z kapsle ven. V průběhu několika týdnů se do substrátu průběžně dostávají stále nové hlístice, které hledají larvy smutnic a třásněnek. Steinernema feltiae infikuje hmyz a způsobuje smrt hostitele při teplotách mezi 8 °C a 28 ° C.  Při vyšší teplotě se nematody stávají neaktivními. 

Použití: Ve skleníku, na zahradě, do květináčů.

Jak? Tobolky rovnoměrně promíchejte do substrátu nebo je vložte do výsadbového otvoru při setí nebo zalévání. Tobolky se zakryjí nejméně 2 cm substrátu. Substrát by se měl po aplikaci hlístic udržovat vlhký. Pokud tobolky nelze zabudovat do pěstebního substrátu, zajistěte vysokou vlhkost nebo je zakryjte vlhkou přírodní textilií.   

nemaplus® depot je účinný cca 6 týdnů, nejvyšší efekt je zaznamenán ve 2.  - 4. týdnu po aplikaci.

Kdy? celoročně

Dávkování? Balení 200 kapslí. 20 květináčů o průměru 12 cm nebo pro 8 květináčů o průměru 20 cm. Nebo 6-7 kapsulí na litr substrátu při setí nebo přesazování.

Produkt můžete zakoupit zde: https://www.biocont.cz/nemaplus-depot/

Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz.