Jarní postřik proti kadeřavosti broskvoně

Kadeřavost broskvoní je nejrozšířenější choroba broskvoní. Napadá všechny odrůdy. Způsobuje deformaci a padání listů, snižuje výnosy a zvyšuje odolnost vůči mrazu. Pokud ji nebudeme řešit, tak můžeme oslabit strom a ten následně zahyne.

Při napadení kadeřavostí se na mladých listech tvoří barevné skvrny a později puchýře, zelené, žluté až načervenalé. Dochází k deformaci a zkadeření listů. Listy jsou ztluštělé, předčasně opadávají a jsou nahrazovány novými listy. Někdy jsou kadeřavostí napadeny i plody. Mají červenofialové skvrny a praskají, výjimečně dochází i k deformaci dřeva letorostů. Oslabený strom je náchylnější k dalším chorobám. 

Nemoc se šíří přes květní pupeny, do kterých se houba dostane na jaře, když začínají pučet. Po proniknutí do pupenů houba zevnitř stromu napadá mladé nevyvinuté listy. Starší listy jsou vůči napadení odolné. Houba se odtud sporami šíří po okolí. Přezimuje na kůře, větvičkách a v pupenech.

Proti kadeřavosti broskvoní jsou účinné mědňaté fungicidy - VitiSan, Champion. Postřik se musí aplikovat na celé stromy - na větvě i kůru.

Aby byl postřik účinný, je zcela klíčové načasování. Postřik se provádí na jaře, a druhý na podzim, ale každý rok v jinou dobu, v závislosti na teplotách.

Jarní postřik zlikviduje přezimující stádia houby těsně před tím, než se stihnou dostat do otevírajících se pupenů. První postřik se tedy provádí vždy v okamžiku nalévaní pupenů. Pokud na jaře na stromě příznaky kadeřavosti již vidíte, je na ošetření stromu pozdě a nemoc můžete pouze zpomalit mechanickými metodami.

Podzimní postřik se provádí po opadání listů. 

Postřik neaplikujte v dobře kvetení, zralosti plodů, na již zkadeřené listy - nemá to význam, houba je již uvnitř stromu.

Harmonogram:

1. jarní postřik v době nalévaní pupenů (únor, březen, duben - podle toho kdy se nalévají květní pupeny)

2. jarní postřik v době rašení listů (7 až 10 dní po prvním postřiku)

3. postřik se provádí na podzim, po shození listů, před příchodem mrazů (listopad)

https://www.biocont.cz/champion-2x40g/

 

Kaderavost-broskvoneKadeřavost broskvoně

Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz.