Nedejte své zimostrázy - aktivně je před zavíječi můžete chránit

Pro housenky zavíječe zimostrázového (Cydalima perspectalis), které přezimovaly nepozorovaně na svých hostitelských rostlinách, znamená jarní oteplování okamžitou chuť k jídlu. Pro ty, kdo už zavíječe osobně znají, to zase znamená, že by měli věnovat zvýšenou pozornost svým keřům. Není na škodu kontrolovat i zdravé buxusy, lépe se tak předchází rozvinutí možného napadení.

Jako většina invazních druhů hmyzu i zavíječ zimostrázový je ve svém šíření úspěšný také proto, že v Evropě zatím nemá své přirozené nepřátele. Správné načasování ošetření buxusů při napadení housenkami zavíječe zimostrázového znamená podstatnou část úspěchu v jejich regulaci.

Housenky zavíječe jsou po vylíhnutí žluté, později se vybarví do zelena s černobílou kresbou na těle a černou hlavičkou. Dorostlé dosahují délky 3 až 4 cm. U jednotlivých rostlin menšího vzrůstu je možné housenky opakovaně pravidelně ručně posbírat. U větších rostlin a výsadeb krušpánků je třeba ošetřovat insekticidy. Abychom se škůdcem nelikvidovali veškerý hmyzí život na rostlinách, doporučujeme používat selektivní biologický insekticid Lepinox Plus.

Jarní žír housenek začíná, když denní teploty vystoupají na 8-10°C, kontrolujeme je tedy už od poloviny března. Na rostlině hledáme „slepené“ listy na vrcholcích větviček. Tam cca 0,5 cm dlouhé housenky zimují a odsud se budou vydávat za potravou.

Lepinox Plus puůsobí pouze na cílový druh - housenky a píďalky motýlů. Je neškodný pro včely a ostatní užitečné organismy a hmyz.

Video zde: https://youtu.be/ApOR2gLqBb8 

Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz.