Buxusy je potřeba proti housenkám ošetřit 2-3x ročně, 1x to nestačí

Proč nestačí buxusy proti housenkám ošetřit pouze na jaře?

V našem podnebném pásu v České republice se zavíječi zimostrázovému (Cydalima perspectalis) velmi daří. V průběhu roku se běžně rozmnoží o dvě generace, pokud mu přeje počasí na podzim a je tepleji, tak se vylíhne dokonce i generace třetí.

Chcete-li ošetřovat své zimostrázy (buxus, lidově krušpánek) biologickou ochranou je důležité si uvědomit, že je nutné opakovat ošetření v průběhu roku. Tímto způsobem zajistíte pokrytí všech generací housenek a maximalizujete účinnost biologické kontroly.

  1. Ošetření na jaře – teploty vyšší než 7 °C znamenají probouzení přezimovaných housenek, které zahájí jarní požer, cca od půlky března do půlky dubna. V tomto období doporučujeme provést ošetření produktem Lepinox.
  2. Ošetření v létě – během června můžete nacházet vajíčka na spodních stranách buxusových listů. Jsou to vajíčka, které nakladly samičky vylíhnutých motýlů zavíječe. Samičky kladou stovky vajíček, ze kterých se během krátké doby vylíhne druhá generace drobných žlutých housenek. Jakmile se začnou housenky rozlézat po listech, je čas proti nim zakročit. Buxusy doporučujeme opět ošetřit Lepinoxem.
  3. Ošetření na podzim - v případě, že se vylíhne třetí generace housenek, doporučujeme ošetření Lepinoxem také na podzim. Tyto housenky se chystají na přezimování, najdete je zapředené a ukryté v jemných pavučinkách mezi listy zimostrázu.

Lepinox Plus vás účinně a rychle zbaví škodlivých housenek nejen zavíječe.

Jak to funguje? Jedná se o insekticidní přípravek, který obsahuje bakterii Bacillus thuringiensis. Tato bakterie produkuje protein, který působí specificky proti housenkám motýlů (zavíječ zimostrázový, obaleči, píďalky, makadlovka Tuta absoluta, černopáska bavlníková, bělásek zelný a další). Bakterie naruší trávicí ústrojí housenky a způsobí jeho ochromení. Po pozření přípravku housenka přestane během několika desítek minut žrát a během dvou dnů hyne. Tento přípravek nepůsobí na dospělce motýlů ani na jiné škůdce. Neškodí včelám ani jinému užitečnému hmyzu.

Podívejte se na záběry housenky pod mikroskopem, během 30 minut je ochromena a následně během 2-3 dnů uhyne.

Pamatujte si, že správné dodržování opakování ošetření je klíčové pro úspěšnou biologickou kontrolu zavíječe zimostrázového. Sledujte vývoj populace, zjišťujte optimální dobu pro aplikaci biologických nepřátel a opakujte ošetření podle potřeby. Tímto způsobem maximalizujete šanci na účinné omezení škůdce a ochranu vašich buxusových rostlin.

Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz.