Kalamita mšic

Kalamita mšic způsobuje vážné poškození stromů, keřů a okrasných rostlin.

Co proti nim dělat?

Zavčas aplikovat postřik. Nejlépe tlakový zádovým postřikovačem, který otočí postřikované listy a dojde ke smočení i spodní strany listu. Poškozený pokroucený list se již nenarovná,  ale důležité jsou nové přírůstky, které musí být zdravé, aby byly schopny vyživit plody na rostlinách.

1) Máte-li v blízkosti stromů, keřů a skleníku mraveniště – vypudíte je hlísticemi nemaplus antfree. Mravenci se odstěhují během 1–2 dvou dnů. Tím zabráníte mravencům, aby si mšice nosili opakovaně na květy a listy a opečovávali si je tam.

2) Aplikace postřiku NeemAzal na napadené rostliny. Azadirachtin funguje tím, že mšicím, molicích, třásněnkám, mandelinkám aj savému hmyzu inhibuje životně důležité funkce a je pro ně přírodním jedem. Po cca 5-7 dnech škůdce hyne.

Účinná látka Azadirachtin proniká do listů a zastavuje požerovou aktivitu škůdce. Bě­hem několika hodin po aplikaci přestanou být škůdci aktivní, larvy se dále nevyvíjí a hynou. Kolonie škůdce jsou ještě nějaký čas viditelné, vývoj larev se však zastaví. U dospělců omezuje schopnost rozmno­žování a u vajíček snižuje jejich životaschopnost.

Přípravek působí proti savým a žravým škůdcům jako jsou například mšice, molice nebo třásněnky. Velice účinný je i v boji proti mandelince bramborové a makadlovce rajčatové (Tuta Absoluta).

Proč NeemAzal? Většina insekticidů hubí kromě včel i jiný užitečný hmyz. Slunéčko sedmitečné a pestřenky jsou přirození predátoři mšic a ke svému životu je potřebují jako potravu. Proto je důležité dbát na výběr insekticidu, který chcete použít. Podpoříte tím růst populace právě tohoto užitečného hmyzu.

Je skutečně nutné ošetřit rostliny cca za 7-10 dní znovu. Tlak škůdců je velký a není nikde napsáno, že vám od někud jinud mšice zase nepřiletí.

Dávka je 3 ml na 0,5-1 l vody na 10 m2.  Více viz příbalová informace.

 

Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz.