Tipy pro bio zahrádku

Jak na plíseň, padlí, housenky nebo jiné škůdce?

Tipy pro bio zahrádku

Zkuste biologické přípravky nejen jako prevenci.

 

V dnešní době „rezistentní“ je vcelku úspěch najít něco, co funguje a nekazí nám to snahu, dobrý pocit a radost z vypěstované bio zeleniny a bio ovoce na zahrádce.

Právě déšť, byť velmi vítaný, umí v kombinaci se sluníčkem a vlhkem nadělat neplechu. Toto období je ideální pro vývoj houbových chorob, plísní a padlí a rovněž pro rozvoj savých škůdců, jako je například mšice. Ta škodí sáním na podzemních i nadzemních částech rostliny. Sání způsobuje zakrslý růst, kadeření, svinování čepelí a změny ve zbarvení listů. Dál mšice škodí přenosem viróz, případně i vylučováním medovice (sladký povlak na listech, na kterém se postupně rozrůstají houbové choroby). Je tedy zapotřebí zakročit. A to jak preventivně, tak i cíleně a účelně.

Na jakém základě tedy funguje biologická ochrana?

 

VitiSan – fungicid proti padlí a strupovitosti

Pod názvem hydrogenuhličitan draselný se skrývá bezbarvý prášek bez zápachu. Využíván je v potravinářství, je tedy bezpečný i pro vlastní zahrádku. Po ošetření rostlin způsobuje postřik na povrchu rostlin změnu pH a tímto jednoduchým principem brání klíčení spór a omezuje růst mycelia houbových patogenů tím, že vlákna houby vysuší. Draslík je pak navíc využit jako živina.

VitiSan Je vysoce účinný při ošetřování révy vinné proti padlí a plísni šedé. V sadech a zahradách se využívá v ochraně proti strupovitosti jádrovin a proti padlí jak na ovocných, tak i okrasných dřevinách. Použít ho samozřejmě lze i když objevíte houbovou chorobu na drobném ovoci, např. při výskytu padlí na jahodníku nebo amerického padlí na angreštu. Dobrá je kombinace fungicidu VitiSan se sírou za účelem preventivního ošetření plodin.

 

Altela – pomocník pro obranu před houbovými a bakteriálními chorobami

Dáváte přednost rajčatům z vlastní zahrádky? Tak to potom nemáte v lásce, když vaše obletované rostliny ohrožuje plíseň. Odolnost rostlin vinné révy, ovocných stromů, jahodníku, rajčat nebo bramborové natě proti houbovým a bakteriálním chorobám můžete podpořit produktem Altela. Obsahuje přírodní enzymy, neživé bakterie, rostlinné extrakty, které vytvářejí na povrchu rostlin nevhodné prostředí pro řadu patogenních organismů. Zároveň obsahuje některé stopové prvky jako je mangan a zinek, které jsou významné pro oživení obranných mechanismů rostlin.

LepinoxPlus – proti housenkám s velkým apetitem

Zimostráz – krušpánek – buxus, ať už mu říkáme jakkoliv, chutná housenkám zavíječe zimostrázového, a to hodně. Tento druh motýla je u nás nepůvodní, a proto je tento invazní druh právě tolik úspěšný. Nezbývá než dát se do boje sami. Vlastně ne tak sami – spolu s biologickým přípravkem obsahujícím bakterii „Bacillus thuringiensis“. Jakmile housenka pozře ošetřenou část rostliny, zastavuje žír a po krátké době hyne. Působením této bakterie je totiž narušen trávicí trakt housenky. Přípravek působí také proti dalším druhům škodlivých motýlů jako jsou obaleči, píďalky, bělásci a další.

NeemAzal - T/S – proti savým a žravým škůdcům

Azadirachtin. To není zaklínadlo ani jazykolam, to je přírodní látka obsažená zejména v semenech stromu „Azadirachta indica“. Rostlina tak využívá svůj vedlejší produkt k vlastní ochraně. Azadirachtin funguje už při nepatrném množství jako regulátor růstu hmyzu, tzn. látka brání dalšímu vývoji larev, přeměny v dospělce a kladení dalších vajíček.

Postřiku, který obsahuje tuto látku, se tak úspěšně využívá proti široké škále savých a žravých škůdců jako jsou mšice, molice, třásněnky na bylinkách, zelenině, ovocných stromech i okrasných rostlinách. Lze ho použít také v boji proti larvám mandelinky bramborové nebo i na zavrtané larvy makadlovky (Tuta absoluta) na rajčatech. Postřik totiž zůstává nejen na povrchu rostliny, ale částečně také proniká do jejích pletiv.

Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz.