Korová nekróza peckovin

Příznaky

Na větvích a kmenech najdete tmavě zbarvená místa, která se mírně propadají a postupně nekrotizují. Nekrózy jsou nejčastěji v místě větvení nebo v okolí čípkům odumřelých větévek nebo poranění po řezu. Doporučujeme náš produkt BlocCade - jedná se o pomocný prostředek ve formě suspenzního koncentrátu určený k ošetření ran po řezu - ochrana proti houbovým chorobám. Na jednoletém dřevě jsou obvykle lokalizovány pod očky. Nekrotické skvrny se zvětšují a zasahují vodivá pletiva. Části nad postiženými místy vadnou a postupně usychají nebo při chronickém projevu mají menší, často žlutozelené listy a kratší přírůstky. Na postižených místech se obvykle projevuje silný klejotok.

Jedná se o velmi škodlivé onemocnění, které je nejčastější příčinou odumírání stromů peckovin. Zejména časté je poškození u broskvoně a meruňky, které jsou v našich podmínkách velmi často oslabeny průběhem počasí a následně napadeny dispozičními škodlivými škůdci. Onemocnění postihuje všechny druhy pěstovaných peckovin včetně podnoží. U jednotlivých druhů jsou významné rozdíly v odrůdové náchylnosti. K infekci dochází především na podzim při opadu listí a na jaře v době před a při rašení. Vstupní branou infekce jsou poranění, odumřelé rostlinné části a inzerce po opadu listů. Šíření podporuje deštivé počasí.

 

Nepřímá ochrana

Základem ochrany jsou preventivní opatření, která zajišťují plnou vitalitu stromů a redukují vhodnost podmínek šíření. Jsou to: volba vhodného stanoviště, vyrovnaná výživa, vhodná doba řezu, ošetření ran po řezu a jiném poranění a odstraňování odumřelých větví a stromů. 

Přímá ochrana

Ošetření měďňatými fungicidy (produkt Champion) na podzim při opadu listů, popřípadě na jaře před nebo při rašení.

 

 

 

Michaela

Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz.